|
شهر نوش آباد از توابع بخش مركزي شهرستان آران و بيدگل از استان اصفهان در ارتفاع 900 متر از سطح دريا و به مختصات جغرافيايي `26˚51 طول و`05˚34 عرض و در فاصله 5/7 كيلومتري از شهر تاريخي كاشان و 5/2 كيلومتري از شهر تاريخي آران و بيدگل واقع شده است. اين شهر داراي آب و هواي گرم و خشك در تابستان و سرد و خشن در زمستان است . نوش آباد داراي 31 هكتار بافت تاريخي و طبق سرشماري سال 1385 داراي 10476 نفر جمعيت است .
آنگونه كه در كتاب تارخ قم (نوشته شده در سال 378 هـ ق) آمده است " انوشاباد اين ديه را از بهر آن بدين نام كردند كه يكي از اكاسره (ساسانيان) بدان ناحيت بگذشت به چشمه كه آنجاست فرود آمد و آن چشمه و موضع را خوش يافت بفرمود تا به آنجا ديهي بنا نهاد و انوشاباد نام كردند."
معماري دست كند اويي (شهر زير زميني) كه بي شك، شهر پيش از آن شكل گرفته ، محلي براي اختفا در ادوار گذشته بوده و نشان از وجود ناامني در منطقه و تفكر هوشمندانه ساكنان آن است. اين معماري به صورت دالانهاي تو در تو در كل زير سطح شهر و حتي فراتر از آن در دوران ساساني و اوايل دوران اسلام گسترده شده است و در نوع خود اثري كم نظير و شايسته بررسي گسترده و ثبت در فهرست ميراث جهاني است .
قلعه خشتي متعلق به دوره سلاجقه و از جنس خشت خام و گل به مساحت يك هكتار و داراي 9 برج ديده باني است .اين قلعه كه نظامي بوده در اعصار بعدي ، كاربري مسكوني پيدا كرده است .
مسجد جامع عتيق با مناره بلند و پر هيبتش در بخش مركزي شهر تاريخي و در مجاورت محلي به نام تخته گاه قرار دارد. آنگونه كه مردم مي گويند در ابتدا اين مكان آتشكده بوده و پس از اسلام به مسجد تغيير يافته وليكن در اين باره هيچگونه سند مكتوبي وجود ندارد و پژوهشي نيز صورت نگرفته است.
تخته گاه محلي است است كه اهالي شهر مي گويند زماني بارگاه انوشيروان بوده و زنجيري داشته كه يك سرش به آسمان وصل بوده و اگر گناهكاري دست به اين زنجير مي گرفت و به بيگناهي خود قسم مي خورد به آسمان مي رفت متاسفانه اين مكان حفاظت نشده است. اين باور مردم با روايت تاريخ قم راجع به نوش آباد نيز سازگاز است.
آيين نوش آباد كه امروز نيز زنده و پويا در ميان مردم بر آن اصرار فراوان مي شود نشان از علاقه طولاني اين مردم بر مذهب شيعه و اعتقاد قلبي شان است كه از آن جمله مي توان به كاروان هشتم محرم ، مراسم تاسوعا ، مراسم عاشورا ، مراسم روز يازدهم ، مراسم روز دوازدهم ، مراسم كتل برداري ، مراسم كشته برداري ، مراسم ايام فاطميه ، سقاخواني ، هوربابايي ، انواع نذورات(غذاهاي سنتي) اشاره نمود.
منطقه كويري نوش آباد كه داراي آثار متعدد تاريخي همچون قلاع گوناگون با نامهاي جلال آباد ، فخر آباد ، دي مورچون ، سي زان ، شجاع آباد ، فيض آباد و وزير و پوشش گياهي خاكي مناسب جهت فعاليت هاي گردشگري است.
از صنايع دستي قديم شهر مانند جولابافي ، شعر بافي و پرورش كرم ابريشم اثري برجا نمانده ولي قالي بافي كماكان در چرخه اقتصادي و اجتماعي مردم نقش دارد.
نوش آباد علاوه بر آثار ذكر شده داراي ابنيه مذهبي همچون مسجد علي (بنا گرديده در دوران سلاجقه) ، زيارت فيض آباد و پل تاريخي اسحاق آباد و چندين رشته قناتي و از همه مهمتر مردماني سخت كوش و فداكار است كه نويد از آينده ي موفق براي آن دارد.