دسته
وب سايت رسمي هفته نامه تعطيلات نو
عكسهاي طبيعت زيباي ايران
اكوتوريسم همراه با حفظ محيط زيست
گردشگري
گردشگري
سازمان ميراث فرهنگي
پرتال استان اصفهان
نقشه گردشگري كاشان
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 119957
تعداد نوشته ها : 79
تعداد نظرات : 1
Rss
طراح قالب
GraphistThem252

شهرستان آران و بيدگل از توابع استان اصفهان با وسعت 6051 كيلومتر مريع،‎در شماليترين نقطه استان اصفهان واقع است كه حدود 90000جمعيت را در خود جاي داده است و در پنج كيلومتري شمال كاشان قرار دارد. اين شهرستان كه در حاشيه جنوب غربي كوير مركزي ايران واقع شده از شمال به درياچه نمك و استانهاي سمنان و قم، از مشرق به شهرستان‎هاي نطنز و اردستان و از جنوب و غرب به شهرستان كاشان محدود مي‎شود.

ارتفاع متوسط شهرستان از سطح دريا 912 متر و در مختصات 51 درجه و 29 دقيقه طول جغرافيايي و 34 درجه و 14 دقيقه عرض جغرافيايي مي‎باشد.

شهرستان آران و بيدگل بخش وسيعي از دشت آبرفتي حوضه جنوبي درياچه نمك بوده و شيب آن از جنوب به شمال است. در قسمت‎هاي شرق و شمال آن، تپه‎ هاي ماسه ‎اي به صورت نوار از جنوب شرقي به شمال غرب كشيده شده كه طول آن در حدود 120 كيلومتر و عرض متوسط ان 25 كيلومتر و ارتفاع آن بين 800 تا 1000 متر است و در اصطلاح محلي به «بندريگ» شهرت دارد.

در نواحي جنوب و جنوب غربي اين شهرستان، دشت‎هاي كاشان و راوند واقع ‎اند و در ميان آنها خشك رودهايي به وجود آمده كه سيلابهاي پراكنده و آبهاي اضافي دامنه ‎هاي شمالي ارتفاعات جنوبي كاشان را به درياچه نمك منتقل مي‎كنند.

شهر آران و بيدگل با دارا بودن مركزيت شهرستان به همين نام با مساحتي برابر 3/6051 كيلومتر مربع در شمال شرقي استان به نام دشت كاشان قرار گرفته كه تا قبل از سال 1355 جز استان مركزي بوده و پس از آن به استان اصفهان الحاق گرديده است.

فاصله اين شهر تا مركز استان 210 كيلومتر و نزديكترين شهر به آن كاشان با كمتر از 6 كيلومتر مي باشد. شهرستان آران و بيدگل در 50 درجه و 15 دقيقه تا 52 و 29 دقيقه طول شرقي و 33 درجه و 30 دقيقه تا 34 درجه و 27 دقيقه عرضي شمالي قرار دارد. ارتفاع متوسط شهر از سطح دريا 912 متر مي باشد.

شهر آران و بيدگل در خط هم باران مابين 100 تا 150 ميلي متر در سال قرار گرفته و با ضريب خشكي 5/4 جز منطقه فراخشك محسوب مي گردد. با بررسي نقشه هم تبخير ، شهر آران و بيدگل در گراف 3200 ميليمتري قرار گرفته يعني پتانسيل تبخير منطقه حدود 2/3 متر در طول سال مي باشد. اين شهرستان از شمال به كوير نمك و درياچه قم از جنوب به شهرستانهاي نطنز و برخوار و ميمه از شرق به دشت كوير و از مغرب به شهرستان كاشان محدود مي گردد.

پس از جدا شدن بخش آران و بيدگل ‏‏، دهستان سفيد دشت به 9 آبادي و دهستان كويرات با 25 آبادي داراي سكنه از شهرستان كاشان ، شهرستان آران و بيدگل تشكيل يافته است.

 

اين شهرستان از شمال به درياچه نمك و استانهاي تهران ‏, سمنان و قم , از غرب به شرستان كاشان ، از جنوب به نطنز و از شرق به شهرستان اردستان محدود مي گردد.

 

طول مدت يخبندان هر سال

ميزان تبخير سالان

متوسط باران سالانه

ارتفاع از سطح دريا

حداقل درجه حرارت

حداكثر درجه حرارت

نوع آب و هوا

جمعيت

وسعت كوير مربع

45 روز

2626م.م

125 م.م

912 متر

6-

48

گرم و خشك

87975

3/6051

براساس برآورد سال 78 سازمان مديريت و برنامه ريزي استان اصفهان

موقعيت جغرافيايي شهر و اطراف آن

شهر آران و بيدگل با طول جغرافيايي 51 درجه و 29 و عرض جغرافيايي 34 درجه و 14 دقيقه شمالي از طرف شمال به واسطه يك كوير شن زار به دشت كاشان مي رسد و در اثر هجوم شنهاي روان به سوي اين شهر و محدود شدن اراضي كشاورزي و عدم استافده از منابع طبيعي موجود آهنگ رشد اين شهر همچنان بطئي باقي مانده است.

اين شهر با حدود 900 هكتار مساحت و بالغ بر پنجاه هزار نفر جمعيت از توسعه دو روستا به نام آران و ديگري بيدگل در زمينهاي كشاورزي كاشان بوجود آمده است كه شبكه ارتباطي ( راه آران و بيدگل — كاشان ) توسعه خطي آن را به سمت جنوب و جنوب غربي تشديد نموده است.

ارتفاع اين شهر از سطح دريا بين 898 تا 917 متر در نوسان است كه ارتفاع متوسط از سطح دريا در حدود 912 متر مي باشد . هر چه از شمال و غرب به سمت جنوب و شرق برويم به ارتفاع زمين افزوده مي شود بنابراين شيب عمومي منطقه از جنوب و شرق به سمت شمال و غرب است كه اين امر به دليل وجود چاله نمك ( درياچه نمك) در شمال و ارتفاعات كركس در جنوب و غرب و نوار بند ريگ در سمت مشرق شهر است. اصولا در شهر آران و بيدگل شيبهاي موثري مانند بقيه شهرهاي ايران وجود ندارد تا از نظر ايجاد تاسيسات شهري موانعي را بوجود بياورد.

تپه ماهورهايي در اطراف و يا بافت شهر وجود دارد از جمله اين تپه ماهورها تپه هاي موسوم به وشاد است كه در شمال غرب شهر در مجاورت محله وشاد قديم و در حال حاضر چسبيده به محله عباس آباد قرار دارد حداكثر ارتفاع اين تپه ها حدود 6 متر از زمينهاي اطراف است.

تپه ماهورهاي شمال بيدگل معروف به حامدآباد با حداكثر ارتفاع 4 متر از زمينهاي اطراف در جنوب شرق بيدگل و نيز تپه ماهورهايي در مجاورت جاده قديم وجود دارد كه حداكثر داراي 3 متر اختلاف از زمينهاي اطراف خود مي باشند.

علاوه بر تپه ماهورهاي فوق در حاشيه شهر تپه ماهورهاي منفرد و پراكننده ديگر در گوشه و كنار يافت مي شود كه به علت توسعه شهر تپه ها برداشته شده اند و يا ارتفاع قابل ملاحظه اي نداشته اند. مهمترين عارضه تپه ماهوري مهم كه بر روي بافت و سيماي شهر تاثير گذاشته در ميانه بخش جنوبي شهر آران موسوم به آبگاه است كه حداكثر ارتفاع آن نسبت به اراضي اطراف حدود 11 متر مي باشد كه طول و عرض تقريبي 600 متر مربع را در بر گرفته و شهر از دو طرف اين تپه ماهورها به گسترش خود ادامه داده است كه در حال حاضر شهر آنها را احاطه كرده و به دليل بالا رفتن قيمت اراضي در برخي مواقع منهدم شده و زير ساخت و ساز رفته اند و با بخش اعظم آنها به احداث پارك اداري اختصاص يافته اند.

به علت موقعيت دشتي شهرستان ارتفاع قابل ملاحظه اي در سطح شهر و كل شهرستان ديده نمي شود حداقل ارتفاع در اين شهرستان حدود 765 متر در حاشيه درياچه نمك و حداكثر ارتفاع توده گدازهاي معروف به كلنگ علامتدار در فاصله 33 كيلومتري شمال شرقي شهر با حداكثر ارتفاع 1138 متر از سطح آبهاي آزاد مي باشد اين توده آتشفشاني در متهي اليه شمال شرقي ( بندريگ) توسط تپه هاي شني محصور گرديده است. اما ارتفاع متوسط از سطح دريا در شهر همان 912 متر مي باشد.

توده گدازه اي مرتفع موسوم به كوه سرگردان در 49 كيلومتري شمال شرق واقع در درياچه نمك مي باشد كه ارتفاع آن توده آتشفشاني از سطح دريا ي آزاد 808 متر است. علاوه بر آن تپه هاي ماسه اي به صورت نواري از جنوب شرق شهرستان به سمت شمال غرب كشيده شده اند كه طول آن 120 كيلومتر و عرض آن حدود 25 كيلومتر و ارتفاع از 850 متر تا 1070 متر ( متوسط ارتفاع حدود 1000 متر ) در نوسان است كه 21 درصد از سطح شهرستان را شامل شده و در اصطلاح محلي به آن بندريگ مي گويند.

ارتفاعات منفصل ديگري در سطح شهرستان و جود دارند از جمله توده كوهستاني يخاب با ارتفاع 2388 متر در 60 كيلومتر شرق شهر و كوه ( آبريزان ) در حدود 60 كيلومتري شمال شرق شهر وجود دارند به علاوه پيشكوههاي سلسله جبال زاگرس موسوم به كوههاي كركس در حدود 20 كيلومتري جنوب و غرب شهر قرار دارد و به طول كلي شهرستان آران و بيدگل را مي توان از نظر خصوصيات عمومي توپوگرافي به سه بخش تقسيم نمود :

 

1- بخش شمالي : اين بخش از تپه هاي ماسه اي بهم چسبيده تشكيل گرديده و شيب آن بين 5 تا 40 درصد تغيير در منتهي اليه كوير و در مجاورت نوار بند ريگ قرار دارد.

2- بخش شمال شرقي و شمال غربي : اختلاف ارتفاع در اين بخش كه تشكيل شده است از تپه هاي ماسه اي متفرق به اندازه ها و جهات مختلف كم و شيب عمومي منطقه ملايم است .

3- بخش جنوبي و مركزي: در اين بخش تپه هاي ماسه اي در منطقه به ويژه در قسمت مركزي كمتر ديده مي شود. اين بخش داراي شيب ملايمي مي باشد.

4- منابع طبيعي ( جنلگها ، مراتع ، معادن )

شهرستان آران و بيدگل از نظر منابع طبيعي فقير مي باشد :

پوشش گياهي منطقه فقير از نوع طاغ ارتفاع متوسط 4 متر و حداكثر عمق ريشه بين 10 تا 15 متر درمنه آشينيان و حاشيه مي باشد.

سطح مراتع شهرستان 223345 هكتار و سطح جنگل حفاظتي به ميزان 97000 هكتار و مساحت حوزه آبخيز 500 كيلومتر مربع . وسعت شنهاي روان در شهرستان 000/80 تا 000/90 هكتار و وسعت بيابانها 000/420 هكتار مي باشد.

1- طرح اول به نام بندريگ كاشان واقع در شمال شهرستان هست كه طحل كشت بادام كوهي را در دست اجرا دارد.
2- طرح مرتعداري هم رود در سال 75 كه كشت بادام كوهي در طرحهاي مورد نظر در حال انجام است.

X